Ukhuwah Itu Indah

About Me

My photo
.:nOoRSaIfa Binti SaPajaN:.diLahirkan Pd 24 NovEmBer 1989:.JamIah UniVersiTi PenDidiKan SulTaN IdRis (UPSI):.Insha'Allah, bakaL Mu'aLlimat pd 2013:.Ameen:.kpda sesIapa Yg suDi singgaH & menJaDi foLlower ana,tRima KasIH bYk AnA uCapKaN.:siLa tinGgaLkan LinK BLog AnDa SPya AnA dPt foLlOw AnDa jugA:.

Tuesday, August 23, 2011

.:.Riang Ria Raya 2011.:.




yeay..yeay...esok raya ! esok raya!
hehehe...(accent dalam cite upin & ipin )

Assalamualaikum w.b.t...

Alhamdulillah...hari ini, genap 23 hari kita berpuasa di bulan Ramadhan...
bermakna..tinggal lebih kurang seminggu je lagi Ramadhan akn meninggalkan kita...
bagaimana Ramadhan kita kali ini...?
Banyakkah perubahan yg telah kita lakukan...atau kita masih sama seperti sebelum-sebelumnya,
tanpa ada sebarang perubahan,...? 
jawapannya, tepuk dada..tanyalah iman...(^__^)
sama2 lah kita berdoa..semoga ibadah puasa dan setiap amal ibadah yg kita kerjakan sepanjang bulan ini
diterima dan diredhai oleh Allah S.W.T...amin...

haaa...apa cite yg ana nak tulis hari ini ye...?
kalau citer pasal beraya ni...persiapan utama utk beraya ape ye...?
yeah...betol3 (kate upin & ipin)..hehee
jawapannya...kuih rayalah...
jadi..hari ni...ana nak kongsilah dgn sahabat2 sume..tentang persiapan raya ana kali ni...ngeee
hari sabtu lepas (20/08/11), ana bertungkus lumus bersama-sama ibu dan akak ipar ana
untuk menyiapkan beberapa jenis kuih raya...haaa,..apa hasilnya??
Alhamdulillah...kami berjaya menyiapkan 4 jenis kuih raya pd hari tersebut...syoknye...
kuih apa agaknya yg kami buat ye...? jeng jeng jeng....
seronok sgt bile tgok hasil buatan tangan sendiri menjadi...
syukur...alhamdulillah...

kuih2 raya yg kami dah buat hari tu ialah....
kuih semperit/ dahlia, kuih tart nenas gulung, biskut choco cornflakes & biskut coklat cip..
resepi yg digunakan...sgt mudah..dan ana yakin..kalau ada sahabat2 yg ingin mencuba...hanya mggunakan
resepi mudah sprti ana ini...pasti menjadi...insyaAllah...^^
ana ingin berkongsi...bukan berniat utk menunjuk pandai...lagipun..ana teringin menyediakan satu corner khas dlm blog ana ini..utk kita sama2 berkongsi resepi2 mudah, yg menarik utk dicuba..
ilmu yg kita ada..x rugi kalau kita kongsikan bersama kan...?
hasilnya mungkin tidak seberapa..kerana kami tidaklah pakar...sekurang2nya...
ianya menjadi dan dapatlah kami jimat belanja membeli kuih raya..hehehe
lihatlah hasil air tangan ana, ibu ana & akak ipar ana...


-tart nenas gulung-

haa...ini hasil adunan kedua yg ana buat...adunan pertama, warnanya tidaklah kuning mcm yg ni...
warnanya pucat sedikit...agak2...sbb apa??
hehehe...jawapannya..sbb adunan pertama, akk ipar ana mggunakan lbih byk tepung gandum..
mnakala...adunan kedua..ana ubah sukatan tepung lebih kepada tepung kastard..
x perlu gune pewarna da...tepung kastard tu sendiri secara semulajadinya akn mghasilkan warna kuning
seperti tart ini....
mari ana kongsikan resepinya..:

bahan-bahannya: (bilangan tart bergantung kepada adunan)

1 cawan mentega/ marjerin (kalau gune buttercup..potong 1/2)
1/2 cawan gula aising
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1tsp esen vanilla
2 biji telur (ambil kuningnya sahaja)
1 cawan jem nenas (beli yg dah siap jer...nak buat letih..hehe)

cara-caranya:
  • mula-mula, masukkan mentega, gula dan esen vanilla ke dalam mixer dan putar hingga gebu.
  • kemudian, masukkan kuning telur ke dalam adunan tadi dan putar lagi sehingga adunan sebati.
  • ayak bersama tepung gandum, tepung kastard dan gula dalam bekas yang berasingan.
  • kemudian, campurkan kesemua bahan dan uli bahan tersebut hingga menjadi doh lembut.
  • kemudian..gulung lah doh td menjadi sebiji tart yg gebu...! hehehe
  • akhir sekali, bakar dengan suhu ketuhar 180 darjah selama 15 minit...
p/s: sukatan adunan boleh diubahsuai mengikut kesesuaian dan citarasa...


seterusnya, kuih semperit/ bunga dahlia...
haaa...bahan2nya dan cara membuatnya x susah...sama jer macam kulit tart gulung tu...cuma...
kuih semperit ni manis dan tidak berjem...
jadi...sukatan gulanya saja perlu diubah...kalau tart glung tu ana guna 1/2 cawan gula...
kuih semperit ni..ana tambah menjadi 1 cawan gula aising...
hasilnya....


kuih semperit/ bunga dahlia...nyam3...kegemaran ayah ana..

ubahsuai ckit...cmpur koko...hehehhe

biskut coklat cip

bahan-bahannya:

250 gm mentega (1 buku)
1 cawan gula kastor/ gula perang
2cawan tepung gandum
2 cawan tepung biskut
1 cawan coklat cip
1 biji telur (ambil kuningnya)
1tsp esen vanilla
1 tsp chocolate emulco
secubit garam

cara-caranya:

  • mula-mula, pukul mentega, gula dan esen vanilla sehingga menjadi putih gebu.
  • kemudian, masukkan kuning telur dan chocolate emulco dan putar sehingga adunan sebati.
  • ayak bersama tepung gandum, dan tepung biskut dan campurkan kesemua adunan.
  • masukkan garam dan coklat cip dan gaulkan adunan sehingga sebati.
  • sudukan adunan yg telah siap ke dlam dulang pembakar dan bakar dengan suhu 180 darjah selama 20 minit.
hasilnya....


selamat mencuba.....!! (^___^)v

p/s: resepi ni...yg ana ubahsuai sendiri...jadi...sahabat2 boleh la ubah resepi ni ikut kesesuaian sukatan dan citarasa ya..

biskut choco cornflakes


biskut ni..resepi asli dari ibu ana...hak cipta masih terpelihara..
jadi belum dapat ana kongsikan....mungkin lain tahun ana bole kongsikan sama teman2 ya...
kalu carik kat internet pon ada...jadi..bolehla ubahsuai ikut citarasa sendiri dan jadikan resepi sendiri...hehehe..

oklah...sampai di sini saja ceritera riang ria raya ana kali ni...
insyaAllah...lain hari, jika diizinkan Allah utk ana menulis lagi...ana kongsikan cerita yg lain pulak ya...
maaf atas segala kekurangan dan kesilapan dlm tutur bicara...
salam aidilfitri..maaf zahir & batin...
semoga berjumpa lagi.... daaaaa...!!!
wassalam...............

noorsaifa sapajan
11:57 malam
baiti jannati...(^__^)v





No comments:

Post a Comment