Bahan-bahan yg diperlukan utk Chicken Chop:
Asingkan tulang paha dpd daging
Bread Crumbs/ Serbuk Roti
Telur
Tepung gandum
Lea & Perrins
Bahan-bahan Sos:
1 1/2 tbs Knorr Demi Glace
500 ml water
1/2 tbs Chopped Onion (bwg Holland)
1/2 tbs Chopped garlic
1/2 tbs Crushed Black Pepper (dikisar kasar )
1 tbs Margerine/Planta
1Bay Leaf ( kalu kecil, gunakan 2 )
Cara-cara menyediakan chicken chop:
- Perapkan ayam bersama lada hitam dan sos Lea & Perrins selama 20 minit.
- Golekkan ayam ke atas tepung, diikuti dgn telur & serbuk roti. ( ikut urutan tersebut )
- Masukkan ayam ke dalam kuali & goreng hingga isi daging masak.
Cara menyediakan sos :
BROWN SAUCE (BASED)
- Kacau bersama demi glaze dan air dengan menggunakan pengacau (whisker )* jangan kacau di atas api...kacau menggunakan air sejuk je...sampai sebati
p/s: brown sauce ni digunakan sbgai based utk menyediakan black pepper sauce.
SOS LADA HITAM
- Masukkan planta, kmudian saute (tumis) daun bay, bwg putih & bwg Holland yg tlah dcincang. Kemudian, saute lada hitam yg telah dikisar kasar td. saute kira2 1 minit. Masukkan brown sauce dan kacau sebati hingga sos menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment