Ukhuwah Itu Indah

About Me

My photo
.:nOoRSaIfa Binti SaPajaN:.diLahirkan Pd 24 NovEmBer 1989:.JamIah UniVersiTi PenDidiKan SulTaN IdRis (UPSI):.Insha'Allah, bakaL Mu'aLlimat pd 2013:.Ameen:.kpda sesIapa Yg suDi singgaH & menJaDi foLlower ana,tRima KasIH bYk AnA uCapKaN.:siLa tinGgaLkan LinK BLog AnDa SPya AnA dPt foLlOw AnDa jugA:.

Tuesday, November 8, 2011

.::. Chicken Chop with Black Pepper Sauce.::.





Bahan-bahan yg diperlukan utk Chicken Chop:


Asingkan tulang paha dpd daging



Bread Crumbs/ Serbuk Roti


Telur


Tepung gandum


Lea & Perrins 



Bahan-bahan Sos:


 1 1/2 tbs Knorr Demi Glace

500 ml water


1/2 tbs Chopped Onion (bwg Holland)


1/2 tbs Chopped garlic


1/2 tbs Crushed Black Pepper (dikisar kasar )

1 tbs Margerine/Planta


 1Bay Leaf ( kalu kecil, gunakan 2 )


Cara-cara menyediakan chicken chop:
- Perapkan ayam bersama lada hitam dan sos Lea & Perrins selama 20 minit.
- Golekkan ayam ke atas tepung, diikuti dgn telur & serbuk roti. ( ikut urutan tersebut )
- Masukkan ayam ke dalam kuali & goreng hingga isi daging masak.

Cara menyediakan sos :

BROWN SAUCE (BASED)
- Kacau bersama demi glaze dan air dengan menggunakan pengacau (whisker )* jangan kacau di atas api...kacau menggunakan air sejuk je...sampai sebati
p/s: brown sauce ni digunakan sbgai based utk menyediakan  black pepper sauce.

SOS LADA HITAM
- Masukkan planta, kmudian saute (tumis) daun bay, bwg putih & bwg Holland yg tlah dcincang. Kemudian, saute lada hitam yg telah dikisar kasar td. saute kira2 1 minit. Masukkan brown sauce dan kacau sebati hingga sos menjadi pekat.

 

No comments:

Post a Comment