Ukhuwah Itu Indah

About Me

My photo
.:nOoRSaIfa Binti SaPajaN:.diLahirkan Pd 24 NovEmBer 1989:.JamIah UniVersiTi PenDidiKan SulTaN IdRis (UPSI):.Insha'Allah, bakaL Mu'aLlimat pd 2013:.Ameen:.kpda sesIapa Yg suDi singgaH & menJaDi foLlower ana,tRima KasIH bYk AnA uCapKaN.:siLa tinGgaLkan LinK BLog AnDa SPya AnA dPt foLlOw AnDa jugA:.

Thursday, November 3, 2011

.:.how to make a western sauce?.:.



Assalamualaikum W.B.T

hari ni..ana ingin berkongsi beberapa lagi resepi masakan yg telah ana pelajari & ana uji sendiri keberkesanannya bersama sahabat smua..mmm..kalu tgok tajuk tu...mesti dah taw kan...apa resepi hari ni..? hari ni..ana ingin kongsi resepi menyediakan sos ala barat.. resepi ni terbukti berkesan! hehe...^^
apa lagi...yg ase2 nk tambat hati suami, mak mrtua & mak ayah tu..
sila2 lah catat dlm buku 555 anda ye...
cara mmbuatnya mudah saja...cepat, ringkas & sedap.. 3 jenis sos ni...mggunakan cara yg sama hanya bhn utama saja yg berbeza...
jom kita tgok..!





BROWN SAUCES (based)
4 tbsp Demi Glaze (Knorr)
1.5l     Air

methods:
kacau bersama demi glaze dan air dengan menggunakan pengacau (whisker )
* jangan kacau di atas api...kacau menggunakan air sejuk je...sampai sebati
p/s: brown sauce ni digunakan sbgai based utk mnyediakan mushroom sauce, black pepper sauce & rosemary sauce





1. BLACK PEPPER SAUCE
1/2 tbs lada hitam (dikisar kasar)
1 helai daun bay
1/2 tbs bwg Holland ( cincang )
1/2 tbs bwg putih (cincang )
500 ml brown sauce
1 tbs planta/ marjerin

methods:
dgn mggunakan periuk kecil, masukkan planta, kmudian saute (tumis) daun bay, bwg putih & bwg Holland yg tlah dcincang. kmudian, saute lada hitam yg telah dikisar kasar td. saute kira2 1 minit. masukkan brown sauce dan kacau sebati hingga sos menjadi pekat.



2. MUSHROOM SAUCE
cendawan butang (dlm tin )- dimayang
1 helai daun bay
1/2 tbs bwg Holland dicincang
1/2 tbs bwg putih dicincang
500 ml brown sauce
1 tbs planta

methods:
ambil periuk kecil, masukkan planta dan saute daun bay, bwg putih serta bwg Holland. kmudian, saute cendawan yg telah dimayang td. saute selama 1 minit. masukkan brown sauce dan kacau sebati hingga kuah menjadi pekat.





3. ROSEMARY SAUCE
3 tbs sos cili
2 tbs sos tomato
2 tbs sos HP
1tbs lada benggala merah dipotong dadu
1 tbs lada benggala hijau dipotong dadu
1 tbs lada benggala  kuning dipotong dadu
1/2 tbs bwg putih
1/2 tbs bwg Holland
1 tbs planta

methods:
saute bwg putih dan bwg Holland, kemudian masukkan ketiga2 lada tadi dan saute seketika. Jgn tumis smpai layu. kemudian, masukkan ketiga2 jenis sos tadi dan masukkan sedikit saja air supaya sos tidak terlalu pekat.

haaa...mcm mana...? mudah je kan...?
p/s: sos2 tersebut bole dimakan bersama chicken chop, fish & chips, wedges, french fries dll lagi...
selamat mencuba....!!!

 
hak cipta terpelihara
noorsaifa sapajan
villa nusa, tg malim, perak



No comments:

Post a Comment