nyum nyum nyum.... cam sedap je tgok gambar tart ni kan?
haaa....harini..ana nak ajak anda main-main tepung bersama ana...
jom! ana nak kongsikan resepi pastri-pastri asas yg telah ana pelajari bersama sahabat yg ana kasihi smua...
v(^__^)v
PASTRI RAPUH TANPA GULA
(untuk pastri savouri / berisian pedas)
Bahan-bahan:
200 gm tepung gandum
2-3 camca besar air sejuk
100 gm mentega
secubit garam
Kaedah menyediakan:
- Ayak tepung bersama garam
- Gaul serta ramas tepung dan mentega sehingga menyerupai serbuk roti (bread crumbs)
- Masukkan air dan gaul rata sehingga adunan agak lembut
- Rehatkan dulu adunan pastri setngah jam sebelum digunakan
Kegunaan: Karipap, sardin gulung dll
PASTRI RAPUH BERGULA
Bahan-bahan:
250 gm tepung gandum
1 camca besar gula kastor
secubit garam
125 gm mentega
1 biji telur
1-2 camca susu segar
Kaedah penyediaan:
- ayakkan tepung bersama garam
-gaul dan ramas tepung serta mentega sehingga menjadi seperti serbuk roti
-masukkan telur, gula halus dan susu
- gaul rata sehingga menjadi doh yang lembut
-rehatkan doh setengah jam sebelum digunakan
Kegunaan: Pai epal, tart buah-buahan dll
PASTRI RAPUH BERGULA (II)
Bahan-bahan:
250 gm tepung gandum
secubit garam
(ayakkan bersama)
125 gm gula kastor
125 gm mentega
1-2 camca besar susu segar sekiranya perlu
Kaedah Penyediaan:
- mentega dan gula dipukul sehingga gebu
- masukkan tepung dan gaul rata sehingga menjadi doh yang lembut
- tambahkan susu jika perlu
- rehatkan doh 1/2 jam sebelum digunakan
haaa....mudahkan caranya...?
begitulah kaedah-kaedah asas utk menyediakan pastri..
kegunaan pastri asas ini untuk menydiakan pastri seperti pai epal, pai blueberry, pai keju, dan juga tart buah-buahan.
bagaimana pula cara penyediaan pai dan tart...?
haaaa...nantikan edisi main-main tepung yg seterusnya!
SELAMAT MENCUBA....!
Noorsaifa binti Sapajan
Rumahku Syurgaku
Banting, 2.52 ptg
22 Januari 2012
No comments:
Post a Comment